Wat is de Verwijsindex Fryslân (ViF)?
De Verwijsindex Fryslân (ViF) is een digitaal systeem voor professionals die werken met kinderen, jongeren van 0 tot 23 jaar, en/of hun ouders. Professionals zoals medewerkers van het gebiedsteam, onderwijs, kinderopvang, leerplicht, thuiszorg, GGZ, jeugdhulp, en anderen kunnen aangeven dat ze betrokken zijn bij een kind of jongere tussen de 0 en 22 jaar door een signaal af te geven. Als bijvoorbeeld een medewerker van Verslavingszorg Noord Nederland (VNN) of Werk & Inkomen/Participatie betrokken is bij de ouders, kan er ook een signaal over het kind of de jongere worden afgegeven.
Hoe werkt het?
Als twee of meer professionals een signaal geven over hetzelfde kind of broertje/zusje, dan is er een “match”. Deze professionals krijgen elkaar contactgegevens en kunnen contact met elkaar opnemen. Wat ze vervolgens doen, hangt af van de situatie. Soms wordt er een overleg gepland, bij voorkeur met de ouders en/of de jongere erbij. In andere gevallen is een telefoongesprek genoeg en is verdere samenwerking niet nodig.
Waarom is de Verwijsindex belangrijk?
Het doel van de Verwijsindex is om te weten wie er allemaal betrokken zijn bij een kind, jongere of gezin. Zo wordt voorkomen dat er een “blinde vlek” ontstaat, en kunnen we goed samenwerken om het kind of de jongere te helpen.
Benieuwd hoe de verwijsindex eruit ziet? Lees meer er meer over op de website van Verwijsindex Fryslân.